הקשיים הנפוצים ביותר אצל ילדים הם קשיים לימודיים וקשיים חברתיים כאשר היום יותר ויותר ילדים מאובחנים עם בעיות קשב וריכוז, הפרעות למידה כאלה ואחרות מה שמעודד פנייה לאבחונים דידקקטיים ופסיכו דידקטטים.
חלק מהבעיות מתחילות כתוצאה מחוסר גבולות בבית מה שגורם גם לבעיות תקשורת בסביבה החברתית. פעמים רבות לילדים הסובלים מבעיות רגשיות יש גם בעיות לימודיות וחברתיות כאשר עלינו לעשות הבחנה בין הסוגים השונים של המצבים איתם הילדים מתמודדים.
מהו אבחון דידקטי?
אבחון דידקטי הנו אבחון בו בוחנים את היכולות הלמידויות של הנבחן בתחומים שונים כמו עברית, מתמטיקה ואנגלית. באבחון זה המטרה היא קודם כל לבחון האם קיימת לקות למידה כזו או אחרת בין אם זה בעיית זיכרון, בעיה של עיבוד המידע המועבר בכתה, בעיית חשיבה, בעיית קשב או יכולת התארגנות. באבחון דידקטי נבחנים גם כישורי הקריאה, הכתיבה והבנת הנקרא של התלמיד. החלק המתמטי מטרתו לבדוק האם לתלמיד יש בעיות בסיסיות במתמטיקה ותהליך החשיבה המתמטי שלו בהתאם לקבוצת גילו. במידה ויש צורך להרחיב את האבחון עושים גם בחינה לגבי איך התלמיד מתמודד עם לימוד של שפה שנייה על פי רמת הידע שהתלמיד מפגין, אוצר המילים וכישורי הקריאה והכתיבה שלו, שוב בהתאם לקבוצת הגיל שלו.
אבחון דידקטי כולל שלב חשוב של איסוף המידע מההורים והמורים כולל רקע התפתחותי, בריאותי ותפקודים חברתיים של הילד. חשוב לדעת איך הילד מתנהג ופועל בכתה, איך הוא לומד לבד בבית, האם הוא זקוק לעזרה צמודה, האם הוא מבין את מה שהוא קורא ועוד. מאוד מומלץ לבצע אבחון דידקטי רק אצל אדם או מכון המוסמך לבצע אבחונים מהסוג הזה.
באבחון דידקטי בוחנים דברים הנראים לעין כלומר איך הילד קורא, איך הוא כותב, איך הוא מדבר כאשר המנגנונים הם אותם גורמים שבזכותם אנו מצליחים או מתקשים כמו למשל כל העניין של תפיסה, זיכרון, תיאום ועוד.
זה הבסיס לכל אבחון בעצם ואחרי שהבנו את זה נשאלת השאלה האם תמיד צריך גם אבחון פסיכו דידקטי שהוא למעשה פסיכולוגי. התשובה היא לכל. משרד החינוך מגדיר באופן חד משמעי באילו מקרים אנו זקוקים לאבחון דידקטי הבוחן את אותם מצבים שתיארנו לעיל ובאילו מצבים אנו צריכים להעמיק את האבחון הבסיסי ולבצע גם אבחון פסיכו דידקטי.