מי שסובל מהתקפי פאניקה, יודע, כי התסמינים עשויים לזעזע את הגוף, אשר מגיב באופן קיצוני לסכנה שהיא למעשה מדומיינת. הדופק עולה, אדם מזיע יותר בעת ההתקפה, הנשימה הופכת לכבדה וקשה, רעידות בגוף, פיק ברכיים ועוד. לעיתים קרובות, מי שסובל מהפרעות פאניקה, עשוי לחוש כי הוא נמצא בסכנת חיים, היות והתקפי פאניקה, דומים לתחושה של התקף לב. הפחד למעשה, נקשר יותר אל עלייה חדה של התעוררות המערכת העצבית האוטונומית, אשר מגיבה להפעלת תגובה הישרדותית.
ההבדל הוא שפאניקה, נקשרת יותר למתח בשרירים, התכוננות לקראת סכנה עתידית, התנהגויות נמנעות או זהירות. במידה וגם אתם נמנים על תסמינים אלה, מומלץ כי תגיעו לקליניקה, המתמחה בנושא של טיפול בפאניקה.
ההמלצות לטיפול בפאניקה
על פי מחקרים רבים שהתבצעו בהקשר להפרעות פאניקה, כאשר הדגש הוא על הפוביות השונות של המטופלים, נמצא כי הטיפול הראשוני המומלץ, הינו טיפול התנהגותי קוגניטיבי אשר מאפשר למטופל להבין, כיצד המחשבות שלו שהן אינן קשורות למציאות, גורמים לשינויים פיזיולוגים. טיפול בפאניקה בשיטת CBT (התנהגותית קוגניטיבית) מקנה שיטות של הימנעות ממצבים מעוררי פאניקה. הדגש הטיפולי על פי שיטה זו, הוא חשיפה במציאות או אפילו בדמיון למצבים שבהם מתעוררות התקפות הפאניקה.
גם טכניקות להרגעה עצמית, נלמדות במסגרת הטיפול. כגון דמיון מודרך או הרפיה ונשימות, מדיטציה ושיטות נוספות להסחת הדעת מה שיאפשר למטופל להזניח את תחושת הפאניקה ולהמשיך בשגרת החיים.. זוהי למעשה הקלה, כאשר המטופל משתמש באמצעות שיטות טיפול אלה לעזרה מידית
סולם ההתמודדויות או במילים אחרות – חשיפה הדרגתית
כאשר המטופל והמטפל עובדים יחד על "סולם ההתמודדויות" מדובר למעשה על התמודדות בהדרגה עם החרדות, כאשר הטיפול הוא חשיפה בנעשית בשלבים מדודים ושקולים.לאט, לאט, ייחשף המטופל למה שמפחיד אותו יותר מכל ובעצם לדבר שחושף אותו להתקף החרדה. החרדות יכולות להיות פחד מגבהים, מבחנים, טיסות, בעלי חיים ועוד. טיפול בפאניקה בשיטה הקוגניטיבית-התנהגותית, תסייע רבות להתמודד נכון מול החרדות ולגרום למטופלים לחזור לחיי השגרה בביטחון מלא, מבלי לחוות התקפי חרדות, לאחר שכבר עמדו מול הפחדים באמצעות טיפול מקצועי ומבוקר.
בסופו של יום צריך להתייחס אל התקפות אלו כתפישה מוגזמת ומוטעית, מה שיסייע למטופל להבין כי הגיע הזמן לשנות סדר דפוסי המחשבות עד להיפטרות מלאה ממצבי הפאניקה המקשים על שגרת חייו ובולמים אותו ממש מלבצע פעולות שגרתיות. כדי שזה יקרה יש צורך בפנייה אל מטפל מקצועי היודע כיצד לאבחן את הפאניקה, ובהתאם לכך להכין את אופן הטיפול בין בשיטת CBT, NLP או כל שיטת טיפול אחרת לשיפור איכות החיים של הסובל מפאניקות אלו.