אחת ההפרעות היותר נפוצות בקרב האוכלוסייה אלו הן הפרעות קשב וריכוז, כאשר בדומה להפרעות אחרות גם היא באה במספר דרגות ורמות. למעשה, הפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות או בשמה המקצועי ADHD, היא כל כך נפוצה בקרב האוכלוסייה עד כדי כך שניתן למצוא אותה אצל קרוב לעשרה אחוזים ממנה. זוהי הפרעה אשר מתפתחת בשלבים הראשונים של החיים בדרך כלל בגיל מאוד צעיר, אפילו לפני גיל בית הספר, אך היא נראית מאוד לעין דווקא בשלבים בהם הילד מגיע לבית הספר שכן שם ניתן להבחין בה במגוון רב של תחומים. זוהי הפרעה שאינה דועכת עם הזמן ולעיתים אף מתפתחת להפרעה עמוקה יותר.
איך היא מתבטאת ומהם התסמינים שלה?
הפרעות קשב ריכוז והיפראקטיביות באות לידי ביטוי בתחומים רבים כפי שכבר ציינו קודם לכן. בראש ובראשונה היא באה לידי ביטוי בלימודים, שזוהי גם התופעה הכי נפוצה של הפרעה זו, בה הילדים אינם יכולים להתרכז כלל בנעשה בכיתה ודעתם מוסחת בקלות רבה על כל דבר אחר שמגרה אותם ולו לרגע אחד.
בנוסף, אצל ילדים אחרים התופעה תבוא לידי ביטוי בתור חוסר נחת וחוסר שקט, כלומר עליהם כל הזמן להיות בתנועה ולעשות דברים אחרים תוך כדי השיעור דבר שיקשה עליהם לשבת בשקט בכיתה. אצל אנשים בוגרים הדבר יתבטא יותר בחוסר ארגון, אובדן של חפצים לעיתים תכופות, שיכחה, שעמום ולעיתים אף תסכולים. תופעות אלו כמובן יכולות להשפיע על אותו אדם בעבודה שלו אך גם בחיי היום יום והמשפחה שלו. בנוסף התופעה באה לידי ביטוי על ידי קשיי הסתגלות בחברה ועלולה לגרום להפרעות התנהגותיות נוספות.
איך מטפלים בהפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות?
הטיפול בהפרעות קשב וריכוז נעשה במספר רבדים במקביל כאשר ראשית נדבר על הרובד ההתנהגותי, בו מקבל המטופל כלים אשר יעזרו לו בחיי היום יום שלו על מנת שלא להסיח את דעתו, בין אם מדובר בפעולות פשוטות של מטלות היום יום ובין אם מדובר על שגרת הלימודים שלו. הרובד השני הוא הפסיכולוגי, בו נדבר עם המטופל על מה שהוא מרגיש סביב הנושא, מדוע הוא חושב שזה קורה לו בנקודות מסוימות ביום, למה זה גורם לו ואיך ניתן להתמודד עם זה. בנוסף, קיים טיפול תרופתי אשר ניתן לקחת במקביל לשני הטיפולים שהזכרנו קודם וזה לאחר התייעצות עם רופא כאמור והבנת כל תופעות הלוואי הנלוות לאותן תרופות.