אנו נתקלים בבחינות ומבחנים כמעט בכל שלב בחיינו כאשר הדבר מתחיל כבר מגיל צעיר בבית הספר היסודי, דרך התיכון והצבא, האוניברסיטה כמובן ולאחר מכן במטרה להתקבל למקום עבודה ועוד. לעיתים חלק מהאנשים לא מקבלים את זה בצורה טובה ולכן לא מגיבים טוב לעובדה שהם נמצאים תחת זכוכית מגדלת ובוחנים אותם, כאשר כל אחד ואחד מגיב בצורה שונה. לתופעה הזו קוראים חרדת בחינות והיא באה לידי ביטוי במגוון דרכים ובמגוון סיטואציות ובנוסף לכל אלה ישנה גם דרך להתגבר עליה.
איך חרדת בחינות באה לידי ביטוי?
אז כפי שכבר ציינו כל אחד ואחת מאיתנו מגיבים בצורה שונה כאשר הם נתקלים בהתקפה של חרדת בחינות. חלק מהאנשים יחוו זאת בזמן הבחינה כאשר התופעות שהם יתקלו בהם יהיו הזעת יתר, שכחה של חומר הבחינה או בשמה היותר נפוץ, בלאק אאוט, לחץ רב אשר מתבטא בלחץ דם גבוה ועוד. לעומת זאת ישנם אנשים אשר חווים את חרדת הבחינות דווקא לפני הבחינה עצמה והיא יכולה להתבטא בבעיות עיכול חריפות, קשיי נשימה, בעוד שישנם אנשים שיחוו תופעות אלה דווקא בזמן הלימוד לבחינה מה שמקשה על ההכנה שלהם למבחן.
חרדת הבחינות למעשה היא תופעה בה הגוף מרגיש מאוים ולכן מנסה להתמודד עם מצב האיום בצורות שונות כאשר חלק מאותם אנשים אשר סובלים מחרדת בחינות כלל לא מגיע לעיתים לבחינות על מנת להימנע מהאיום אותו הם מרגישים ובכך לחסוך לעצמם את התופעות המזוהות עם חרדת הבחינות.
איך ניתן להתמודד עם חרדת בחינות?
בעזרת טיפול פסיכולוגי נכון ניתן להתגבר גם על חרדת בחינות. הטיפול עצמו אינו מורכב ולעיתים נעשה בפגישות של אחד על אחד ולעיתים ניתן להתשתלב בטיפול קבוצתי. במסגרת הטיפול נלמדות טכניקות שונות על איך תוכלו להחליף את אותם הרגלים ומחשבות שליליים בחיוביים כאשר תחילה יש לתרגל את דפוסי ההתנהגות החדשים שנלמדו בצורה "יבשה" כלומר בעזרת מבחן מדומה. לאחר מכן, אחרי שהצלחנו ליישם את כל אותם דפוסי ההתנהגות שלמדנו בטיפול נוכל לנסות אותם על "רטוב" וללכת להיבחן במבחן אמיתי אותו אנו צריכים לעבור ושם ניישם שוב את כל אותן טכניקות להרפיית הגוף והנפש אותן למדנו במהלך הטיפול.