דימוי עצמי הוא בעצם סוג של תפיסה או אמונה של כל אחד ואחת מאיתנו לגבי מי אנחנו. האם שאלתם את עצמכם אי פעם את השאלות הבסיסיות והמאוד פשוטות האלו: מי אני, מי אני רוצה להיות, מהן החוזקות שלי, מהן החולשות שלי, איך הייתי רוצה להשתנות ולאן הייתי רוצה להגיע. שאלות אלו משפיעות מאוד על הדימוי העצמי שלנו. על פי התפיסה הקוגנטיבית בני אדם מטבעם יעשו הכל כדי להישאר עקביים ולכן מה שזה אומר הוא שכל עוד הדימוי העצמי שלנו נשאר זהה ואין אנו עושים שינוי, שום דבר אחר לא באמת יכול להשתנות וזו גם הסיבה שאנשים נשארים תקועים באזורים או בתחומים מסוימים בחיים שלהם בין אם זה בקריירה, בזוגיות, בחיי משפחה, בהגשמה עצמית ועוד.
העניין הוא שכאשר אנו ממנפים את עצמנו ומגיעים להישגים מאוד גבוהים, הדבר יגרום לנו טיפה לרדת וגם להיפך, כאשר אין אנו מצליחים לממש את עצמנו, הדבר יגרום לנו לרצות לעשות איזשהו שינוי.
דימוי עצמי נמוך בין אם זה באופן כללי כהרגשה ובין אם בתחום אחד ספציפי ימנע מאיתנו לממש את מלוא הפוטנציאל שלנו וישאיר אותנו תקועים מבלי היכולת להגשים את המטרות שלנו כי אין שם ביטחון, אין שם אמונה ליכולת.
העניין הוא שהתפיסה העצמית שלנו היא הרבה יותר חזקה ממה שאנחנו חושבים. מה זה אומר? זה אומר שאם לדוגמא יש אדם עם כישורים חברתיים נמוכים, זה לא משנה לכמה מפגשים הוא יילך, לכמה הרצאות, חוגים או ניסיונות לשפר את התקשורת הבין אישית שלו, בסופו של דבר הדימוי העצמי שלו כלומר התפיסה המחשבתית שלו נשארת שם אם לא עושים שינוי אמיתי, מה שבסוף ידחוק אותו בחזרה לפינה ולכן זה דורש קצת מעבר.
השאלה היא איך משפרים את הדימוי העצמי, האם אפשר לעבוד על זה בעצמנו, האם אנו זקוקים לאיש מקצוע?
רכישת ידע וכלים, הגדרת מטרות, בניית תכנית באופן עצמאי יכולים כמובן לעזור אבל חשוב מאוד לעבוד על הדימוי העצמי בצורה היותר עמוקה שלו. אדם נוסף בין אם זה מטפל בשיטת NLP, בין אם באמצעות טיפול פסיכולוגי התנהגותי או קוגנטיבי או בין אם בעזרת קואצ’ינג יכול מאוד לעזור לנו לשפר את הדימוי העצמי שלנו כי הוא בעצם מכוון אותנו למקומות טובים, גורם לנו להסתכל על המציאות בצורה אחרת ממה שאנחנו רואים אותה ופשוט עובד איתנו על הנקודות החלשות שלנו בדימוי העצמי כדי שיתרחש שינוי ממשי ואמיתי לאורך זמן ולא שינוי רגעי אלא שינוי בתפיסה שלנו כלפי עצמנו.
מרחבי הרשת:
יורם קראוס – סיפור מסע אל הר המטרהורן