אבחון פסיכולוגי או אבחון פסיכו דידקטי נדרש או כאשר מדובר בתלמיד בבית הספר היסודי הנמצא לפני ועדת שילוב או ועדת השמה או תלמיד בחטיבת ביניים או תיכון כאשר נדרשת התאמה בבחינת הבגרות.
בעוד אבחון דידקטי בא לבדוק את התפקוד האקדמי של התלמיד: רמת הקריאה, הכתיבה, הבנת הנקרא, דרכי עבודה לצד הגורמים שהשפיעו על התלמיד לבצע טוב או פחות טוב ובזכות מה הוא עשה את זה כלומר מהם הגורמים להצלחה או לכישלון, אבחון פסיכולוגי מתייחס גם לחלק הרגשי פסיכולוגי של הילד.
כלומר אבחון דידקטי בסיסי מאפשר לנו להבין את החולשות אל מול החוזקות של הילד ולבנות תכנית עבודה מסודרת להמשך כאשר ככל שהילד צעיר יותר ניתן להשקיע בכך יותר זמן וכאשר הוא בוגר יש לתת מענה ספציפי וממוקד לאותה בעיה. לעומת זאת, טיפול פסיכולוגי נותן מענה בהיבט הרגשי, הוא נכנס פנימה אל הנפש ולא מסתפק בתמונה הכללית של איך הילד מתפקד בכתה אלא למה זה קורה.
אבחון פסיכולוגי או בשמו השני אבחון פסיכו דיאגנוטסטי בא מצד אחד להבין מצוקה נפשית בעיקר אצל ילדים אבל לא רק, זה יכול להיות אבחון שמותאם גם לנערים מתבגרים וגם למבוגרים. כלומר אנו דרך האבחון מבינים אם יש מצוקה נפשית שמשליכה על התפקוד של הילד במסגרות השונות בהן הוא נמצא בין אם זה בבית הספר, בין אם זה עם חברים אחר הצהריים בצופים, עם המשפחה וכדומה.
זה יכול להיות תהליך גירושין שההורים עוברים, זה יכול להיות חוסר תשומת לב בבית, בעיה חברתית איתה הילד מתמודד ואף אחד לא יודע מזה, התעללות נפשית או פיזית וזה יכול להיות אפילו מורה או מדריך שנטפל אל הילד ומוריד לו את הביטחון והדימוי העצמי.
האבחון הפסיכולוגי בא לתת מענה ולהשלים לנו תמונה כללית לגבי מצוקה ממנה אותו אדם סובל ולעתים אפילו הפרעה או מחלת נפש. בנוסף, אבחון זה יכול גם לספק מענה משלים לטיפול פסיכולוגי ולהבין האם הטיפול באמת תורם לאותו אדם, האם כדאי להפסיק את הטיפול, האם מומלץ לפנות לסוג אחר של טיפול וכדומה.
האבחון הפסיכולוגי בין השאר כולל ראיון קליני בו נשאל המאובו שאלות הקשורות למהלך החיים שלו, הצלחות וכשלונות שלו, תכונות אופי המאפיינות אותו במטרה להבין את עולמו האישי ולקבל תמונה כללית עליו. האבחון גם כולל מבחנים בכתב ובעל פה כאשר הבוחן מסתכל גם על דברים אותם הוא לא שואל את הנבחן בין אם זה הופעה חיצונית, התנהגות, תכונות אופי בולטות ועוד.