שנת 2017, יש המון סוגים של טיפולים: פסיכולוגיים, פסיכולוגיים קליניים, קואצ’רים, מטפלים בריפוי ועיסוק, טיפולים בתחום הרפואה המשלימה כאשר כל טיפול מתאים לסוג אחר של בעיה ולאנשים עם מאפייני אישיות אחרים.
בין הטיפולים אשר תפסו תאוצה בשנים האחרונות ומתאימים עבור כל מיני סוגים של אנשים הם טיפולים קבוצתיים.
עבודה בקבוצה היא מפגש בין מספר אנשים של אנשים לצורך משימה מסוימת. ההבדל בין קבוצה עם משימה לקבוצה ללא משימה היא המטרה.
בקבוצות תמיכה למשל אנשים יכולים להתמודד עם כל מיני סוגים של משברים ולהפוך אותם ממקום קשה של סבל למקום חיובי של התמודדות ויצירת הזדמנויות חדשות. אנשים מגיעים לקבוצות ממקום של ייסור, בהלה, פחד, משבר ושם מתרחשת מאין נקודת מפנה שמתרחשת תוך כדי תהליך קבוצתי שעוברים.
מה היתרונות של טיפולים קבוצתיים על פני טיפול פרטני?
ראשית כל בקבוצה אנשים יכולים לשתף כלומר במצב של שיתוף כל אחד מחברי הקבוצה מקבל תובנה מהדברים שהאחר מעלה ומדובר במאין תהליך של לימוד והסקת מסקנות תמידי. בטיפול פרטני הדברים שעולים הם רק מטפל מטופל ולכן המידע שעובר לעתים לא מייצר תובנות עמוקות כמו בקבוצה.
למי זה מתאים?
אנשים המחפשים משמעות עמוקה מקבלים תוצר מלא מטיפול קבוצתי. אנשים שמחפשים חיזוק, שמרגישים חוסר ביטחון יכולים להפיק המון טוב מקבוצה. לקבוצה יש המון כוח, המון אנרגיה חיובית וחברי הקבוצה ממלאים האחד את השני באנרגיה.
אנשים מקבלים כוח דרך הקבוצה, זו מאין אנרגיה. מי שמרגיש לבד בעולם ומחפש תכלית לחיים, קבוצה נותנת את התמיכה הזו כדי שאף אחד לא ירגיש לבד. התחושה לצד המטרה המרכזית מאפשרת לאותם אנשים לקבל את העזרה הדרושה להם ולחוש את הביטחון וגם לרכוש ידע. זה ממש לא חייב להיות טיפול קבוצתי רק ברגעי משבר, זה יכול להיות ממקום של חיפוש עצמי, העצמה רגשית, חוסר ביטחון וכדומה.
טיפול קבוצתי – איך זה עובד ומה הופך קבוצה לקבוצה תומכת?
הטיפול מתבצע בפועל בצורה של הנחייה. כלומר יש מנחה שמעביר בה את התכנים. קבוצה טובה היא קבוצה שבה אין שיפוטיות, אין ביקורת, יש הרגשה של הכלה וקבלה. בקבוצה יש המון שיתוף. כשיש מכנה משותף בין חברי הקבוצה כמו למשל אנשים שאיבדו את בן הזוג שלהם, הורים שכולים, אנשים שנלחמים במחלת הסרטן, הדבר יוצר עוד יותר עוצמה וכוח בתוך הקבוצה. למעשה מדובר בכוח של המנחה שמשתכפל לכל חברי הקבוצה.